Fantastische foto’s door een betere compositie

Ik hou zo van mooie plaatjes kijken! En dan uren op Instagram of Pinterest dwalen, kijken naar mooie afbeeldingen. Bij sommige foto’s blijft je oog toch wat langer hangen en andere klik je zo weer weg; ondanks dat het onderwerp je echt wel interesseert. Wat maakt nou die ene foto veel aantrekkelijker dan die andere? Dat heeft niet alleen te maken met wat erop staat, maar vaak ook met hoe het gefotografeerd is. Denk aan het gebruik van het licht en het standpunt van waaruit gefotografeerd is waarover ik in mijn vorige blog schreef. Maar ook de compositie van de foto is belangrijk. Meestal ligt dat aan de compositie. En ik heb een hele simpele instelling voor je om op een makkelijke manier een goede compositie in je foto te krijgen. Lees snel verder!

Compositie

Meestal ligt dat aan de compositie. En ik heb een hele simpele instelling voor je om op een makkelijke manier een goede compositie in je foto te krijgen. Lees snel verder!

Als je zelf een foto maakt, gelden eigenlijk alleen jouw regels. Wat vind jij mooi, wat werkt voor jou? Maar als je kijkt naar wat in het algemeen werkt dan kom je erachter dat een ‘goede’ compositie best een aardige vinger in de pap heeft. Dus kan het handig zijn om op je compositie te letten als je een foto maakt. Daarbij kun je gebruik maken van ‘de regel van derden’. Een foto wordt over het algemeen als meer gebalanceerd ervaren als je onderwerp halverwege of op 2/3 van het beeld staat. Om dit toe te passen in je foto’s kun je in gedachten een raster van 3×3 vlakken over je foto heen leggen. Vervolgens laat je dan hetgeen je wilt fotograferen precies op een snijvlak van dat raster belanden. Dit vergt wat oefening maar je zult zien dat als je met deze gedachte je foto’s maakt, je dit al heel snel interessantere beelden oplevert.

Aan de slag

Klinkt ingewikkeld, maar met je mobiel is het makkelijker dan je denkt! Je kunt namelijk een echt raster aanzetten, zodat je in je scherm de handige hulplijnen ziet. Bij de iPhone zit dat in de instellingen en dan foto’s. Dit zet je eenmalig aan, en blijft dan aanstaan. Je kunt dit dus niet per foto kiezen. Bij bijvoorbeeld een Samsung telefoon is dit een optie als je de camera aan hebt, net als de optie of je wel of geen flits wilt gebruiken. De functie heet dan geen raster maar richtlijnen en vind je onder het tandwieltje. Pak je telefoon erbij en kijk even hoe het bij jou zit met het raster en zet je raster dan aan. Leg je telefoon vervolgens nog even weg, want fotograferen gaat vooral eerst om het kijken. Neem een voorwerp wat je wilt fotograferen. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld je koffie, zoals ik heb gedaan in het voorbeeld hieronder. Je maakt een mooie setting waarbij het duidelijk is dat het om je onderwerp gaat. Haal storende elementen weg, en dingen die er niks mee te maken hebben mogen ook weg. Een rustige achtergrond en ondergrond helpen ook om de focus bij je onderwerp te houden. Kijk ook even goed naar het licht en je gebruik ervan. Weet je niet meer precies hoe dat zit, lees dan mijn vorige blog nog even.

En dan nu met je telefoon

Alles staat zoals je het hebben wilt? Pak je telefoon erbij en kijk hoe dit er nu op het scherm uitziet. Je ziet dat het raster nu over je setting heen valt. Verplaats jezelf en de telefoon rondom je setting en kijk goed wanneer je onderwerp op een kruispunt valt. Maak de foto en zoek vervolgens een ander standpunt of ander kruispunt van je raster op. Ga door je hurken of klim juist om een stoel! Denk eraan om bij het maken van je foto wel je onderwerp scherp in beeld te hebben. Dat kun je nog even zeker stellen door op je scherm op je onderwerp te tikken, dan stelt je camera daarop scherp. Nu heb je een aantal foto’s, die gemaakt zijn volgens de regel van derden. Je hebt gezien dat je onderwerp dus niet precies midden in je foto hoeft te staan om op te vallen. Misschien vind je het helemaal niks, of heb je nog het gevoel nog meer te moeten oefenen.

gebruik je raster op je telefoon om makkelijk de regel van derden te gebruiken

Ik heb mijn fijne koffiemaker Chemex gebruikt voor de foto, en chocola natuurlijk. Kan niet zonder…. Op de kruispunten heb ik de koffie gezet. De onderste horizontale lijn had ik precies op de grens tussen vloer en muur kunnen zetten, echt volgens de regel, maar ik vond dit zo toch iets mooier. Maar ja, wat mooi is, is natuurlijk persoonlijk. Als jij veel liever je onderwerp recht in het midden zet, mag dat natuurlijk!

smartfoonfotografie, iphoneograpghy, regelvanderden, raster, grid

Op deze foto heb ik het koffiekopje en de chocola weggelaten, dat werd te druk naar mijn mening.

Rechte lijnen

Je kunt nog meer doen met het raster op je fototoestel. De rechte lijnen van het raster kunnen ook als hulplijn dienen voor rechte lijnen in je foto. Bij het fotograferen van landschappen en gebouwen bijvoorbeeld. Je hebt dan te maken met een horizon en / of met de rechte lijnen van een gebouw. Wat je dan kan doen is de rand van het gebouw precies langs een lijn van je raster laten lopen. Dat geldt ook voor lijnen in een landschap, bijvoorbeeld een hekwerk of de horizon. Natuurlijk is het geen must, maar een ondergaande zon die als een balletje je horizon afrolt is vooral grappig en dan niet meer zoals bedoeld waarschijnlijk. Bijkomend voordeel van de regel van derden is dat je naast je onderwerp dus ruimte hebt. En die ruimte kun je heel goed gebruiken wanneer je een foto maakt voor je facebook omslag bijvoorbeeld. Links onderin komt namelijk je profielfoto ervoor, dus kun je zorgen dat dat stukje in je foto ‘leeg’ is. Nog een hele fijne functie op je telefoon hiervoor is de panorama functie. Een panorama foto heeft namelijk dezelfde langgerekte vorm als je facebook omslag! Vind je nu ook dat goede beelden heel belangrijk zijn, maar heb je zelf geen tijd of zin om ermee aan de slag te gaan? Neem dan eens een kijkje bij mijn fotografiepakketten of mail me om eens te praten wat we samen kunnen  doen! Bewaren