FANTASTISCHE FOTO’S

Ken je dat, je scrolt gewoon eens wat door Instagram en ziet allemaal van die perfect gestylde foto’s. Met perfecte belichting waarin al die prachtige spulletjes zo mooi in uitkomen…. En dan kijk je naar je eigen foto’s en denk je waarom zien mijn foto’s er niet zo uit?

Nou, als je dit herkent en je wilt betere foto’s maken, dan geef ik hier een aantal tips om mee te beginnen! En ja, dat doe je gewoon met je telefoon!

Er zijn eigenlijk maar twee dingen waar je in het begin op moet letten. En leg je telefoon voorlopig maar even weg.

DAGLICHT

Ten eerste, gebruik alleen daglicht, en dan bedoel ik veel daglicht. Dat betekent dat jouw plek om te fotograferen bij een (groot) raam is of misschien zelfs wel buiten. En je let dan ook op het moment van de dag. Je kunt je voorstellen dat aan het begin en einde van de dag minder licht is en dat het licht dan ook vaak gekleurd is. Denk aan die warme oranje-gele zonsondergang. Zonlicht wat direct naar binnen schijnt is ook niet fijn. Het zorgt voor harde schaduwen en de kleuren veranderen. Fotografeer je buiten, zoek dan een schaduwplekje op.

KIJKEN

Het tweede wat je dan doet is kijken, echt goed kijken. Waar je dan op let, zijn de schaduwen en de lichte stukken. Je zult zien dat aan de kant van het raam je product veel licht krijgt maar aan de andere kant donkerder is. Bedenk je goed, welke kant voor jou foto het belangrijkst is. Draai met je spulletjes en kijk hoe het licht erop valt. Nu heb je in ieder geval de raamkant goed belicht. Tijd om naar de andere kant te kijken, the dark side…. Voegt het iets toe om deze kant wat donkerder te houden, of vind je het zo mooi, dan moet je het vooral zo laten! Maar als je toch wilt proberen dat perfecte Instagram plaatje te maken, dan ga je ook deze kant meer licht geven. Dat doe je door het licht van buiten, wat door het raam komt, te laten reflecteren tegen iets. Pak eens een wit A4-tje en hou dat aan de andere kant van je product. Blijf kijken en haal het papier weer weg. Zie je wat er gebeurt? Het licht komt tegen het witte papier en zorgt ervoor dat de donkere kant wat lichter wordt. Je kunt hier voor vanalles gebruiken, een gewoon a4tjes dus, een wit servet, een spiegel, of bij grotere dingen een groot stuk piepschuim van de bouwmarkt bijvoorbeeld.
Je fotografeert dus in de regel met het licht mee, en niet er recht tegenin. Maar als het gaat om eten of etenswaar te fotograferen dan gebruik je juist wel tegenlicht.

Nu kijk je ook even naar de omgeving rondom je fotosetting. Zijn er dingen die schaduw werpen of dingen die storend zijn in het beeld? Haal ze weg! Hoe minder afleiding er van andere dingen is, hoe meer jouw product kan shinen! Dus hou het vooral simpel. Dat geldt ook voor de ondergrond en de achtergrond. Een mooie niet te drukke bakstenen muur, een stuk wit of juist gekleurd karton of een houten plaat een licht aanrechtblad of witte tafel bijvoorbeeld.

Nog steeds heb je je camera of telefoon niet aangeraakt. Want bij fotograferen komt het niet alleen aan op het knopje indrukken, maar vooral op het kijken vooraf. Hou in je achterhoofd waarvoor je de foto wilt gebruiken. Voor een facebookcover of advertentie moet je een panorama maken en moet er ruimte zijn voor je profielfoto en eventueel tekst. Een instagramfoto is vierkant.

PAK JE TELEFOON

Nu heb je je spullen op de goede plek in het juiste licht en ze zien er aan alle kanten goed uit. Tijd om je telefoon of camera erbij te pakken. Kijk eens door de camera zonder een foto te maken. Wat zie je? Zijn er dingen in de achtergrond of juist de voorgrond die storend zijn? Neem eens een andere positie in, beweeg rondom je setting, ga door je knieën en kijk wat je dan in beeld hebt. Zijn de storende dingen nu buiten beeld? Of moet je echt even wat gaan verzetten?

Neem nu eindelijk (!) een aantal foto’s van verschillende kanten en posities. Vervolgens kijk je kritisch naar je gemaakte foto’s en pas je setting aan waar nodig. Bij het maken van de foto’s zijn er twee dingen waar je op moet letten. Heb je scherp wat scherp moet zijn? Je spulletjes zijn je onderwerp, dus die moeten echt scherp in beeld zijn. Als je je spulletjes in beeld heb, druk je op je scherm precies op die plek, je ziet dan bij de meeste telefoons een vierkantje op de plek die scherp is. Vervolgens zie je dan ook een zonnetje. Als je daarmee schuift, kun je je foto lichter of donkerder maken. Daar kun je dus mee spelen.

Joehoe! Je hebt nu hele toffe foto’s! Of misschien heb je nog wat oefening en handigheid nodig, maar dat komt vanzelf, gewoon bezig blijven!
Heel veel fotografie plezier!

 

  

 

 

foto's voor je blog maken met je telefoon

 

 

Op deze foto’s zie je dat het licht van links komt, daar zit mijn raam. Ik heb de plant op de grond gezet en ben zelf door mijn knieën gegaan. De achtergrond is de muur, die is van hout. Op de bovenste foto zie je dat de schaduwkant wat meer is opgelicht.

 

Ik heb dezelfde foto ook nog eens gemaakt met een roze achtergrond.

 

blogfoto maken

 

En hier zie je de setting die ik gebruikte. Links is het raam en rechts staan 2 witte enveloppen omdat ze net wat steviger zijn dan een velletje papier en ze lagen bij de hand. De pot staat op mijn yogamatje. Voor t gemak heb ik ze even tegen de doos Kapla van de kids aangezet zodat ik mijn hand vrij had voor het maken van de foto. Je kan ook de timer gebruiken, dat is dat ‘klokje’ bovenin je scherm. Dan druk je op de ontspanknop en houd vervolgens je A4tjes vast met die hand. Na een aantal seconden drukt ie af!