Hoe vaak ik dat niet hoor… en hoe vaak ik dat zelf ook denk. En dat is natuurlijk de moeilijkheid als je foto’s gaat maken, dan moet je heel oncomfortabel op de voorgrond treden. Jezelf laten zien, zichtbaar durven zijn, je plek claimen. Sommigen doen dat liever 1-op1 met mij nadat we mekaar hebben leren kennen en de shoot goed voorbereiden. In mijn fotografiepaketten; het Doorpakker-Pakket en het Gaervoor-Pakket is daar alle ruimte voor. Anderen ondervinden juist steun aan collega-ondernemers tijdens een van mijn Photowalks. Tijdens deze netwerkwandeling door de stad met een kleine groep ondernemers, maak ik op diverse locaties mooie portretten van jou. Ook Judith Hendriks van VAplaats.nl deed mee aan een Photowalk en was zo enthousiast dat ze er een blog over schreef.

Ook ik mocht in haar blog een aantal tips delen. De eerste tip gaat over zichtbaarheid en hoe jij door meer zichtbaar te zijn, veel meer mensen kunt helpen:

Een tip voordat je überhaupt overweegt om een fotoshoot te doen, want wellicht denk je zelf “waarom is dit nou allemaal nodig”. Of ‘ik ben meer het type voor op de achtergrond’. Je moet vooral ook jezelf blijven, maar bedenk dat je ontzettend veel mensen kunt helpen doordat jij laat zien wie bent en waar je ze mee kunt helpen. Ze krijgen vertrouwen in je doordat ze je een beetje leren kennen. Goede foto’s helpen hier enorm bij. Dus denk maar zo; je kunt door zelf meer zichtbaar te zijn, zoveel meer mensen helpen!

Wil je graag de tips van Judith lezen ga dan naar https://vaplaats.nl/2020/07/17/aaahhh-een-fotoshoot-9-tips/

Tip 2 om jezelf meer te laten zien

Mijn tweede tip gaat vooral over de voorbereiding. Bedenk je van tevoren goed wat je van jezelf wilt laten zien. Ben jij accuraat en secuur, vooral werkzaam in de financiële wereld of verzekeringen bijvoorbeeld? Stem dan je kleding en locatie hier op af. Je beelden krijgen veel meer betekenis als dit alles met elkaar klopt. Je kunt foto’s maken in een wat zakelijke omgeving waar meer harde lijnen en materialen zijn, zoals gebouwen met steen, staal en glas. Een foto waar je dromerig de heide overkijkt is voor jouw wellicht een stuk minder relevant.

Tip 3 jezelf laten zien is loslaten

En tot slot: laat het los, laat het gaan …….Ik denk dat we dit liedje allemaal wel kennen. Pas het toe in al je zichtbaarheid naar buiten toe. Het gaat veelal om de energie in het geheel dan om de kleine details. Er kan heus ergens een prullenbak op de verkeerde plek staan, of je haar wat net teveel of te weinig krult, dat betekent nog niet dat de foto mislukt is. Je weet vaak wel in een paar seconden of de foto wat met je doet, hou dat gevoel dan vast en laat het geneuzel over de dingen die minder goed zijn even voor wat het is!