Zakelijk Evenement Fotografie: Tips voor het Vastleggen van een Onvergetelijk Moment

Als professionele fotograaf heb ik onlangs het Copywriters Event van Papier is Passé mogen vastleggen. Naast het maken van groepsfoto’s en portretten van het team, had ik ook de taak om het evenement vast te leggen. Een van de beste dingen van foto’s is dat ze een blijvende herinnering zijn waar mensen nog lang van kunnen nagenieten. Daarom plan ik altijd tijd in voor nabewerking om de foto’s direct na het evenement te kunnen opleveren, vaak al dezelfde dag of uiterlijk de volgende dag. Zo blijf je in die fijne energie van het evenement!

Maak indruk met je foto’s van zakelijke evenementen

Niet iedereen schakelt een professionele fotograaf in voor een zakelijk evenement. Als je ervoor kiest om zelf foto’s te maken, kan dit nog steeds een waardevolle investering zijn in je zichtbaarheid, expertstatus en ter promotie van het volgende evenement. Hieronder heb ik een aantal tips op een rijtje gezet om je te helpen het beste resultaat te behalen:

  1. Voorbereiding is de sleutel tot succes. Denk vooraf na over wat je wilt vastleggen en welke beelden belangrijk zijn. Maak een lijst van de belangrijkste sprekers, presentaties, sessies en andere momenten die je wilt vastleggen. Zo voorkom je dat je achteraf spijt hebt dat je belangrijke momenten hebt gemist.
  2. Zorg ervoor dat je de juiste apparatuur hebt om het evenement vast te leggen. Dit kan bijvoorbeeld een digitale camera, videocamera of smartphone zijn. Zorg voor schone lenzen en een schone sensor van je camera. Vergeet niet om voldoende opslagruimte (extra kaartjes) en reservebatterijen mee te nemen.
  3. Selecteer de beste beelden en maak een korte selectie van de meest interessante momenten om te delen met anderen. Let op de kwaliteit van de beelden, de compositie en de sfeer van het evenement. Bewerk de beelden om ze er professioneel uit te laten zien, bijvoorbeeld door het aanpassen van de belichting, bijsnijden en het toevoegen van tekst of bijschriften.
  4. Experimenteer met verschillende invalshoeken. Om een gevarieerd beeld te geven van de sfeer van het evenement, zijn verschillende invalshoeken van belang. Door gebruik te maken van verschillende invalshoeken kun je het evenement op een interessante manier vastleggen en zorgen voor variatie in je beeldmateriaal. Denk hierbij aan hoogte, afstand, richting, compositie en beweging.
  5. Deel de beelden op social media, de website van het evenement of andere kanalen die relevant zijn voor het publiek van het evenement. Je kunt zelfs een webpagina aanmaken met een selectie van de foto’s voor de deelnemers van je evenement. Zo bied je niet alleen een mooie service, maar heb je ook meteen je doelgroep weer op je website.

gebruik verschillende invalshoeken om je zakeljke event te fotograferen

Het gaat te ver om hier een hele cursus eventfotografie uit de doeken te doen, maar 1 ding wil ik nog wel even benadrukken. Je wilt een gevarieerd beeld weergeven van de sfeer van het event. Daarvoor zijn de juiste invalshoeken van belang. 

Door gebruik te maken van verschillende invalshoeken, kun je het evenement op een interessante manier vastleggen en zorgen voor variatie in je beeldmateriaal.

Een invalshoek is de positie van waaruit je fotografeert of filmt. Er zijn verschillende invalshoeken die je kunt gebruiken bij het fotograferen van je zakelijke evenement, zoals:

  1. Hoogte:                                                                                                           Fotografeer of film vanaf een hoger of lager punt. Een hogere invalshoek kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een overzicht van het evenement te geven, terwijl een lagere invalshoek kan worden gebruikt om de aandacht te vestigen op een specifiek onderwerp of persoon.
  1. Afstand:                                                                                                           Fotografeer of film vanaf een grotere of kleinere afstand. Een grotere afstand kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een beeld te geven van de omvang van het evenement, terwijl een kleinere afstand kan worden gebruikt om details te benadrukken. Ik neem zelf altijd diverse lenzen mee om dit goed te kunnen vastleggen, en sta ook regelmatig op een stoel bijvoorbeeld.
  1. Richting:                                                                                                        Fotografeer of film vanuit verschillende richtingen. Je kunt bijvoorbeeld vanaf de zijkant of van achteren fotograferen om een ander perspectief te geven. Of vanuit de spreker de zaal in om weer te geven hoe vol de zaal is en welke interacties er zijn bekeken vanuit de spreker.
  1. Compositie:                                                                                              Experimenteer met de compositie van je foto’s en video’s. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van de regel van derden, waarbij het onderwerp op één van de snijpunten van denkbeeldige lijnen wordt geplaatst.
  1. Beweging:                                                                                                            Maak gebruik van beweging in je beelden, bijvoorbeeld door panning te gebruiken om een onderwerp te volgen of door slow motion te gebruiken om een bepaalde beweging te benadrukken. Bij fotografie kun je kiezen voor een langere sluitertijd zodat je wat bewegingsonscherpte krijgt.

Het fotograferen van een zakelijk evenement is uitdagend maar zeer waardevol. Door rekening te houden met enkele basisprincipes en voorbereidingen te treffen, kun je ervoor zorgen dat de foto’s het evenement vastleggen op een manier die de sfeer en het doel ervan weerspiegelt. Ik hoop dat de tips in dit artikel je helpen om je zakelijke event in beeld te brengen. Bekijk hier een selectie van de foto’s die ik maakte van het Copywriters event van Papier is Passé met Martin van Kranenburg.