Wil jij ook van die prachtige gestylde foto’s maken die je op Instagram ziet? Het goede nieuws is dat je dat ook kunt met je mobiele telefoon!

Tegenwoordig hebben de meeste mobiele telefoons camera’s van hoge kwaliteit waarmee je prachtige foto’s kunt maken. Het is dan ook geen verrassing dat veel mensen hun telefoon gebruiken als hun primaire camera. Hier zijn enkele tips om betere foto’s te maken met je mobiele telefoon:

Even een tip van tevoren: Vuil en vingerafdrukken op de lens van je mobiele telefoon kunnen ervoor zorgen dat je foto’s wazig of korrelig worden. Maak daarom regelmatig de lens van je telefoon schoon voordat je begint met fotograferen.

Tip 1: Zorg voor voldoende daglicht

Voor mooie foto’s met je mobiel heb je voldoende daglicht nodig. Het beste is om te fotograferen bij een groot raam of buiten. Let erop dat het moment van de dag van invloed kan zijn op de hoeveelheid licht en de kleur ervan. Zo kan de zonsondergang zorgen voor een warme oranje-gele kleur. Direct zonlicht kan harde schaduwen en kleurveranderingen veroorzaken. Als je buiten fotografeert, zoek dan een schaduwplekje op.

Tip 2: Kijk goed naar het licht

Kijken, kijken en nog eens kijken! Dit is de tweede tip voor het maken van mooie foto’s met je mobiel. Let op de schaduwen en de lichte stukken. Aan de kant van het raam krijg je veel licht op je product, terwijl aan de andere kant het donkerder is. Bepaal welke kant voor jouw foto het belangrijkst is. Je kunt het licht van buiten laten reflecteren tegen iets, zoals een wit A4-tje, een wit servet, een spiegel, of bij grotere dingen een groot stuk piepschuim van de bouwmarkt. Hierdoor wordt de donkere kant wat lichter. Fotografeer dus in de regel met het licht mee, en niet er recht tegenin. Bij het fotograferen van eten of etenswaren gebruik je juist wel tegenlicht.

Tip 3: Houd de omgeving simpel

Kijk ook naar de omgeving rondom je fotosetting. Zijn er dingen die schaduw werpen of storend zijn in het beeld? Haal ze weg! Hoe minder afleiding er is, hoe meer jouw product kan shinen! Houd de ondergrond en achtergrond simpel. Denk aan een mooie niet te drukke bakstenen muur, een stuk wit of juist gekleurd karton, een houten plaat, een licht aanrechtblad of een witte tafel.

Tip 4: Let op het formaat van de foto

Voordat je begint met fotograferen, bedenk waarvoor je de foto wilt gebruiken. Voor een Facebook cover of advertentie moet je een panorama maken en moet er ruimte zijn voor je profielfoto en eventueel tekst. Een Instagram foto is vierkant.

Tip 5: Pak je telefoon

Nu je alles hebt voorbereid, kun je je telefoon of camera erbij pakken. Kijk eerst door de camera zonder een foto te maken. Zijn er dingen in de achtergrond of juist de voorgrond die storend zijn? Neem eens een andere positie in en beweeg rondom je setting om te zien welke hoek het beste werkt. Dus eerst heel goed kijken vóórdat je op de knop drukt.

tip 6 Scherpstellen

Een van de belangrijkste aspecten van het maken van een goede foto is het scherpstellen. Dit is het proces waarbij je ervoor zorgt dat het onderwerp van je foto scherp wordt weergegeven, terwijl de achtergrond vaag blijft. De meeste smartphones hebben een automatische scherpstelfunctie die het onderwerp in het midden van het kader scherpstelt, maar je kunt ook handmatig scherpstellen door op het scherm te tikken waar je het onderwerp wilt hebben. Het is ook belangrijk om te weten dat het scherpstellen van een onderwerp niet altijd betekent dat het in het midden van het kader moet staan. Experimenteer met verschillende compositieopties om de beste scherpstelling te krijgen en een unieke foto te maken.

Al met al kunnen we stellen dat het maken van mooie foto’s met je mobiel geen hogere wiskunde is, maar wel wat kennis en oefening vergt. Door de juiste instellingen te gebruiken, goed te kijken naar het licht en te experimenteren met compositie en perspectief, kun je prachtige foto’s maken met je telefoon. Vergeet ook niet om je foto’s achteraf te bewerken om ze nog mooier te maken.

Met deze tips en trucs kun je jouw mobiele fotografievaardigheden naar een hoger niveau tillen. Dus pak je telefoon en ga aan de slag!