Je weet dat het belangrijk is, maar je hebt eigenlijk al buikpijn als je eraan denkt dat je voor de camera moet staan. Hoe pak je het nou aan, zodat het gewoon een klein feestje wordt? Hoe kom je ontspannen op de foto? Lees hier mijn 5 beste tips!

Knop om

Je wilt graag foto’s om je missie, je verhaal te vertellen. Je wil je klanten zoveel mogelijk helpen en dus moeten je klanten zien wat je voor hen kan doen. Er zit niks anders op dan een mooie beeldbank samen te stellen. Onthou dit. Je doet dit zodat iedereen straks weet wat jij voor ze kan betekenen. Superbelangrijk toch?

Je doet dit voor je potentiële klanten en echt niet uit ijdelheid of omdat je zelf zo graag in the picture staat. Nee, dit is omdat je iedereen jouw diensten of producten gunt. Jij gaat ze helpen, maar dan moeten ze wel eerst met je kennismaken! Dus zet die knop om, ga mooie foto’s maken! Als je deze gedachte vast kunt houden zorgt dat al dat je meer ontspannen op de foto komt!

Voorbereiding

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je zelf de touwtjes in handen kan houden. En dat is fijn. Als je in charge bent, voel je je ook niet zo overgeleverd aan de grillen van de fotograaf tijdens de fotoshoot. Download mijn gratis werkboek onderaan de homepage zodat je heel helder hebt wat bij jou past en wat niet. Denk aan stijl, kleur, locatie, kleding etc. Als je dit soort dingen meeneemt in je voorbereiding doe je er zelf alles aan om ontspannen op de foto te komen.

Wat ik zelf fijn vind en altijd doe, is een goede kennismaking vooraf zodat we niet als totale vreemden voor elkaar staan. We bellen via Skype of ontmoeten elkaar eerst een keer. Fijn om te zien of er een klik is en meteen ook om ideeën uit te wisselen. Daarnaast ik help je met het invullen van het werkboekje (download hem hier gratis) en maken we samen een shootlist. Zo koud voor de camera staan, is ook niet fijn, dus op de dag van de shoot, warmen we even op met een kop koffie of thee. Mijn ervaring is, dat het eigenlijk gewoon een heel gezellige ochtend of middag wordt.

Goede kant

Iedereen vindt van zichzelf dat een bepaalde kant zijn goede kant is. Nou, helemaal prima natuurlijk. Als jij ervoor zorgt dat je weet hoe je overkomt op de foto, sta je een stuk zekerder voor de camera en kom je ontspannen op de foto. Bekijk jezelf eens ongegeneerd in de spiegel waarbij je verschillende poses aanneemt. Je kunt ook eens een set van selfies maken waarbij je de foto telkens van een andere kant neemt. Op deze manier weet jij precies wat je mooiste blik is, je stralendste lach, of je meest serieuze ‘je-moet-mij-voor-deze-opdracht-hebben’-blik. Wil je nu weten hoe je een goede selfie kunt maken, lees dan mijn blog hierover.

Slappe hap

Heb jij nou altijd last van een geforceerde lach of dat gekke trekje om je mond? Dat zijn je gezichtsspieren die een eigen leven zijn gaan leiden. Kom even in het hier en nu door een diepe ademhaling, voel wat je spieren doen. Kaken van elkaar en schud de boel even lekker los. Lekker in beweging blijven en niet de hele tijd maar de lens opzoeken, geeft ook veel lucht. Ook foto’s waarop je even wegkijkt, zijn ontzettend leuk, en halen even de druk van het ‘poseren’ af.

Kleding en locatie

Zorg dat je je goed voelt in je kleding. Klinkt als een inkopper misschien, maar soms denk je dat je heel hip of extra zakelijk moet zijn als je foto’s gaat maken. Wees vooral jezelf en pak dus de kleding uit de kast waar je je 100% fijn in voelt. Schaf je nieuwe kleding aan voor de shoot, doe het dan van tevoren een poosje aan. Je merkt pas dat die rok toch opkruipt als je er een tijd in rond hebt gelopen, en dan ben je tijdens de shoot de hele tijd met andere dingen bezig.

hoe kom je ontspannen op de foto?

Insta photo walk

Gaat een echte photoshoot je nog een beetje te ver, of heb je er net een achter de rug? Dan is misschien mijn photowalk iets voor jou. We gaan met een kleine groepje ondernemers op pad in de stad Deventer (of Den Bosch, Zwolle, Utrecht, Arnhem). We doen al wandelend een aantal toffe insta waardige spots aan. Daar maak ik foto’s van je met die fijne insta look en feel. Natuurlijk is er veel ruimte om te kletsen met elkaar en ervaringen uit te wisselen onderweg en eindigen we bij een gezellig café. Fijne combi van netwerken en foto’s maken!