fotografie brengt jouw verhaal tot leven zakelijke fotografie

Met deze eenvoudige stappen zorg jij ervoor dat je een goed zelfportret maakt in een handomdraai

Natuurlijk zijn er geen strikte regels voor het maken van een selfie, omdat het afhangt van de persoonlijke voorkeur en het doel van de foto. Maar alleen maar professionele foto’s inje feed schept toch ook een zekere afstand. Het is fijn als je zelf ook goede foto’s kunt maken, en dus ook een goede selfie op zijn tijd.

Ik heb een stappenplan ontwikkelt om je te helpen bij het maken van een goede selfie.

Bekijk de video, of lees het stappenplan onder de video

Stappenplan om een goede selfie te maken

Natuurlijk zijn er geen strikte regels voor het maken van een selfie, omdat het afhangt van de persoonlijke voorkeur en het doel van de foto. Hier is echter een stappenplan dat kan helpen bij het maken van een goede selfie:

Stap 1: Kies een geschikte locatie  

Zoek een plek met voldoende licht. Natuurlijk licht is vaak het beste, dus ga naar buiten of zorg ervoor dat er genoeg licht in de kamer is. Ga bijvoorbeeld bij een groot raam staan, zodanig dat het licht op je gezicht valt.

Vermijd plekken met te veel schaduw of felle lichten. Let er ook op dat als je binnen bent dat je gloeilamp bijvoorbeeld een gele gloed over jet gezicht schijnt. 

Zoek naar een aantrekkelijke achtergrond. Rustig of juist een printje. Een witte of juist baksteen muur? Of kies je een achtergrond die iets verteld over jou? Werk je met kinderen dan kan je achtergrond anders zijn dan iemand die in verzekeringen doet.

Zorg voor voldoende afstand tussen jou en de achtergrond, zeker een meter, dus even een flinke stap vooruit.

 

Stap 2 : Houd de camera op de juiste hoogte

Houd de camera op ooghoogte of iets hoger voor een flatterend effect. Vermijd het fotograferen vanuit een lager perspectief, want dit kan je gezicht vervormen.

Maak gebruik van de juiste hoek. Kies een hoek waarin je gezicht het beste uitkomt. Experimenteer met verschillende hoeken om te zien welke het beste bij je past.

Stap 3: Gebruik van de juiste apparatuur 

Gebruik een camera van goede kwaliteit of de camera van je telefoon. Zet je telefoon op de portretstand als je die hebt. Gebruik je een fototoestel, zet die dan in de A stand en kies een zo laag mogelijk diafragma getal, bijvoorbeeld 2,8. 

Houd de camera met beide handen vast en zorg ervoor dat deze stabiel is. Gebruik indien nodig een selfie-stick of een statief of maak zelf een statief door je telefoon tegen een stapel boeken old aan te zetten.

Stap 4: Zorg voor een goede compositie: 

Stel de compositie van de foto samen. Bedenk wat je wilt laten zien en hoe je dat het beste kunt doen. Zorg ervoor dat je gezicht centraal staat. Gebruik bijvoorbeeld de regel van derden. Zet het raster aan op je mobiel of camera en zet je oog precies op een kruispunt voor een aantrekkelijke compositie

Stap 5: Scherpstellen  

Zorg ervoor dat de camera is scherp gesteld op de ogen. De ogen zijn het belangrijkste onderdeel van de foto en moeten duidelijk zichtbaar zijn. Je maakt echt meer connectie wanneer je de kijker aankijkt, maar je wilt ook wel eens wegkijken voor de variatie.

Om zeker te zijn dat je telefoon echt op de juiste plek scherpste, kun je het beeldscherm aantikken op de plek dat het scherp moet zijn, je ogen.

 

Stap 6: Maak de foto 

Maak de foto. Houd de camera stabiel en druk langzaam op de knop om te voorkomen dat de foto bewogen wordt. Ook heel handig, zet de timer op 3,5 of 10 seconden en haal nog even diep adem

 

Stap 7: Bewerk de foto 

Gebruik indien nodig een bewerkingsprogramma om de foto te verbeteren. Pas de helderheid en contrast aan, en kijk naar de witbalans.

Stap 8: Deel de foto.

Stel ‘m in als whatsapp profiel, op LinkedIn of als je eerst nog even moet wennen aan meer zichtbaar zijn, zet je m eerst eens in je stories, daar is ie na 24 uur toch weer weg!

Stap 9: repeat!

Elke dag een selfie maken zorgt ervoor dat je steeds gemakkelijker voor de camera wordt, dat je niet meer hoeft na te denken over alle stappen en instellingen. Dus tijd voor actie!